Varázslat a Virág árokban

 

A színház varázslat – mondják. A Virág árok Óvodában, egy májusi délelőttön, ez többszörösen igaz volt. A szülőkből verbuvált színjátszócsoport, zenész óvó nénik és néhány válallkozó szellemű ovis közreműködésével, szerepet tanult, próbált, jelmezt tervezett. Mígnem csiribú-csiribá, megelevenedett Palkó, a kolontos meséje, Kozákné Kígyóssy Ágnes óvodavezető és drámapedagógus rendezésében. Szerencsét próbáló legénnyel, varázsigével, beszélő szamárral, holnemvolt királyi udvarral.

Az óvodából színház, a tornateremből színpad, a szülőkből színész, az óvodásokból pedig műélvező közönség lett. Taps és ováció fogadta az előadást, vagy ahogy az erdei varázslóasszony mondja a darabban: a szülői színtársulat „varázslatot szórt” a nézősereg szemére.

Csikos Virág

 

(Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

2016. Június 01.

Jázmin és Ábel elballagott ma a csodálatos Virágárok Oviból.
10 év után, végleg becsukjuk ennek a fantasztikus Óvodának az ajtaját.Márti , Márton , Jázmin és Ábel egymást váltva ennyi boldog, felhőtlen évet tölthetett itt a tündéri Óvónénik, Dadusok és persze Gábor bácsi szerető gondoskodása alatt.
A mi mindig mosolygó Vera Nénink, Eszter néni, Angéla néni, Éva néni, Hajnal néni, Erika néni, Márti néni, Rita néni, Ági néni és még a többi óvónénik....sosem felejtünk el!!!
Nagyon hálásan köszönjük ezt a szép 10 évet, nem is tudom, hogyan indul majd a reggel a Virágárok Ovi érintése nélkül. Az autó már magától eltalál, oda akar menni, megállni és aztán vinni be a pizsit, a benti ruhát, a gyümölcsöt, és persze a gyerekeket....
Nagyon fogtok hiányozni <3 Soha sem felejtünk el, mert ez nem csak egy sima Óvoda, hanem az életünk nagyon fontos és szép része. Igazán a gyerekek második otthona. Egy fejezet lezárul, és legközelebb talán már az unokáinkat visszük majd sok év múlva...
Irány a Fillér Iskola...

                                                                                    K. Andrea, Mókus csoportos szülő

 

 

 

 

Játékos Betlehem

2015. november 30.

Játékos Betlehemet készítettek az óvodapedagógusok a gyerekek és szülők nagy örömére a Virág árok 8. óvoda udvarán egy pergolába. Szürkületkor lámpásokkal megvilágítják, így valódi adventi hangulatban várakoznak az óvodások a karácsonyra.

Betlehemes a Virág árok oviban

 

Kodály gálán a Csiga csoport

2015. március 31.

Tisztelt Virágárok Óvoda, Kedves Szülőtársak,

Elmúlt már néhány nap a 2015. március 21-i Kodály Gála rendezvény óta, de úgy gondolom, talán még most sem késő róla néhány szót ejteni.Hogy a Csiga csoportosok ott voltak, szépek és ügyesek, az annyira természetes, hogy  erre nem is kellene külön szót ejtenem.
Azonban már ott a helyszínen megfogalmazódott bennem, és azóta is kikívánkozott egy  gondolat, amit szeretnék megosztani.
 
A többi „produkció” megtekintése után azonnal éreztem, hogy a szívünknek kedves gyermekek látványán kívül mi volt az, ami megfogott a Csiga csoport előadásában. A sok túlszofisztikált, megkoreografált, tökélyre csiszolt előadásból csak éppen az hiányzott, ami  nélkül az egésznek nem sok értelme van, nevezetesen a jókedv, az életöröm, az önfeledt játék. Arról feledkeztek meg, hogy a gyerekek nem kisméretű felnőttek, és bár arra neveljük őket, de nem a felnőttek viselkedési paneljeit várjuk el tőlük.  A Csiga csoport ezekkel szemben pontosan eltalálta azt, ami a gyerekek életkori sajátosságainak a leg megfelelőbb, amit egyébként is szívesen csinálnak, és ezért volt az egész a maga természetes egyszerűségében is remek, mert nyilvánvaló volt, hogy maguknak a gyerekeknek is örömet szerez. Mindenki azt csinálhatta, amit a legjobban szeret, amihez a legjobban ért, és ami a természetes közege: játszhatott.  Egy rákényszerített koreográfia és jelmez helyett önmaga lehetett, vagy talán még több is: magam is új oldaláról ismertem meg a kissé félszegnek tudott  leánykámat, amint a játék során a szerepe szerint jókedvűen, gátlások nélkül  vezényelte a társait.

Igazi önfeledt játék volt ez, amit a közönség jelenléte sem zavart meg. Ilyen előadás csak akkor jöhet létre, ha a gyerekek és az ovónénik között teljes az összhang és a bizalom, egyszóval  ahol a légkör szeretetteljes. Ennél többet tulajdonképpen nem is várhatunk az óvodától, és nagyon felemelő érzés volt ezzel szembesülni.

Ebből a szeretetteljes óvodai munkából kaptunk tehát  egy nagyon meggyőzű életképet szombaton, amiért köszönetet mondok Ági néninek és Ági néninek, mert „nélkülük ez nem jöhetett volna létre”.
Vincze Péter szülő, Bori apukája

Szülők színházi előadása a Virágárok oviban

 Lelkes szülők maroknyi csapata elhatározta, hogy az óvodai programokat színházi előadásokkal színesítik, melyekben a darab átírásától a díszletek tervezésén és elkészítésén át a rendezést és előadást is maguk vállalják. A darabokat a szervező, Kigyóssy Ági „néni” a jelentkezők létszámától és karakterétől függően választja ki és írja át az óvodaszínpadra.  Repertoárjukra került a  Csupaháj, Málészáj, a Jön a Mikulás, az idén pedig az Aranyszőrű bárány meséjét láthatták a kis óvodások.  Az idei díszletek hatalmas lepedőkre festett zsinóron mozgatott képek voltak, szülők és nagyszülők saját kezű aprólékos munkája, melyeken érzékletesen jelenítették meg az egyes jelenetek hátterét. A kis óvodások nagyon lelkesek és hálásak a produkciókért, és maguk is szívesen bekapcsolódnak az előadásba kisebb szerepekben. A próbák is rendkívül jó hangulatban telnek, a szereplők már alig várják a következő alkalmat, hogy új darabot tanulhassanak.

 Ez a remek kezdeményezés is hozzájárul a Virágárok Óvoda remek, családias hangulatához, reméljük még sokáig élvezhetjük az amatőr színházi előadásokat.

      Leiker Gyöngyi

 

 

 

Farsang a Virág Árok Oviban

2015. január

„Többször részt vettem már a Virágárok ovi farsangján, és mindig lenyűgöz a gyerekek izgalma és lelkesedése, amikor egy napra jelmezbe öltözhetnek. Így volt ez most is. Az egyik legmeghatóbb pillanat, amikor a reggeli gyülekezés során a gyerekek minden beérkező, jelmezbe öltözött társukat kitörő lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadják. Külön öröm volt látni, hogy a legtöbb jelmez egyedi készítésű volt, vagy különleges ötleten alapult. A csoportszobában az óvónők dinamikus, kedves játékokat találtak ki a gyerekseregnek, aminek jó záróakkordja volt a kissé hosszúra nyúló, de vidám táncház. Hazafelé menet még többször elmosolyodtam, amikor eszembe jutottak csillogó gyerekszempárok.”

Virágárok farsang
 
Ismét farsang, ismét bál,
a Virágárok nyitva áll,
erre jön a sok kis gyerek,
s mind befelé igyekeznek.
 
Odalépek, bekukkantok,
s képzeljétek, mit látok ott?
Eltűnt a sok óvodás,
de helyette van minden más!
 
Van itt tündér, lepke, sárkány,
pókember és persze sok királylány!
Óvónőt sem látok sehol,
mesefigurák vannak mindenhol!
 
Hatalmas a vidámság,
szól a zene, ropog a tánc,
gyertek csak be, jó  a buli, 
mulat a Virágárok ovi!

Ming Barbara

 

Farsangi mulatság a Maci csoportban

2015. január

A Maci csoport elvarázsolt napja

2015. januárjának végén, egy hideg pénteki napon különös eseményeknek lehettek szamtanúi azok, akik beléptek a Virág Árok Oviba.

A furcsaságok azzal kezdődtek, hogy eltűnt a Macik csoportszobája! Helyette egy girlandokkal, lampionokkal díszített elvarázsolt birodalomba csöppentünk.

Sehol egy óvó néni, sehol egy dadus – gondoltuk, ám ekkor hirtelen előbújt egy jegesmedve, egy katicabogár és egy cica. Egy hosszú bajszú nyúl és egy fekete macska társaságában pedig belibbent egy szakképzett ápólónő. A legfurcsábbnak azonban mégis az bizonyult, hogy nyoma veszett az ovisoknak! Szőrén-szálán eltűntek.

Felettébb érdekes, gondoltuk, de nem maradt idő a csodálkozásra, mert felbukkant három bájos hercegnő, egy szépséges pillangó, egy tündéri tündér, egy elragadó cirkuszi balerina, egy jóképű vasutas, sőt, teljes harci díszben egy indián törzsfőnök is. Kicsit távolabb két rettenthetetlen krokodil társalgott, miközben egy szelíd denevér érdeklődéssel hallgatta a beszélgetésüket.

Két megtévesztésig hasonló Darth Vader egy kíváncsi zsiráfnak tartott előadást a lézerkardok működését illetően, míg nem messze tőlük egy balerina pók lejtett kecses piruettet. Tiszteletét tette két sport szaktekintély, egy focista és egy Forma 1-es pilóta is. Almalével koccintott egy huncut pók, egy barátságos dinoszaurusz, meg egy mosolygós méhecske.

Amikor már azt hittük, ennél különösebb élményben még soha nem volt részünk, kitárult az ablak, és berepült Superman, hogy messze földön híres, természetfeletti képességeit éppen itt kamatoztathassa: A Maci csoport vaníliás karika evő versenyén!

Mennyei fánk koronázta meg a mulatságot, na meg a talpalávaló, melyet a Zagyva Banda húzott.

Elvarázsolt nap. Elvarázsolt boldogság!

A Csiga csoport karácsonya

2014. Karácsony

Karácsonyi ünnepség kívülről és belülről...

Nagy várakozással néztünk a számunkra utolsó karácsonyi ünnepség elé mivel jövőre már iskolába megyünk. A gyerekek nagyon készültek és mi is, hiszen az óvónénikkel közösen kis hangversennyel ajándékoztuk meg őket hagyományunkhoz híven.

Az utolsó nap reggelén váratlan felkérést kaptam, mivel az egyik "pásztor" megbetegedett így elvállaltam, hogy beugrom a szerepbe, hiszen gitárral úgyis közre működtem volna. Egész nap tanultam a szöveget és már jött is a délutáni műsor...

A gyerekek, annak ellenére, hogy egy teljesen új helyzetbe kerültek velem együtt ráadásul elég viccesen festettem a jelmezben, maximális fegyelemmel is odafigyeléssel adták elő velem együtt az első műsort. Ági „néniék” a szokásos magas színvonalat hozták a rendezéssel, a jelmezekkel es ötletekkel kapcsolatban.

Ezután következett a Diótörő előadás, amit már csak, mint néző élvezhettem. Itt sikerült a színvonalat gyakorlatilag a profizmus szintjéig emelni. Csodálatos, kreatív előadás volt es a gyerekek tündöklő, boldog arca melegséggel töltött el mindenkit.

Másnap délelőtt került sor a Búgócsigák hangversenyére, amelyre nagyon készültünk ismét. Hangulatos, meghitt fellépés volt és fantasztikus élmény évről évre látni az "újakat" a kicsiket akik, nagy szemekkel, es csodálattal néznek minket.

A karácsony, és az ünnepség is elmúlt... De az emléke sosem! Hiszen reggelről reggelre látom, ahogy a gyerekek a csoport szobában maguktól újra és újra a Diótörőt játsszák, bábozzák, mert annyira élvezik, másrészt, ha találkozom bármelyik "pásztor társammal" mindig tesznek egy kedves megjegyzést, hogy milyen jó volt együtt fellépni, és aki a legbüszkébb rám a lányom...! Ajándék volt számomra ezt az ünnepet és a műsort kívülről és belülről is megélni.

Köszönöm!
Temple Roland

A Katica csoport karácsonya

Karácsonyi ünnepség 2014.

 Lassan közelgett a karácsony, a várakozás ideje alatt gondos kis kezek munkájával díszbe öltözött a Katica csoport szobája, az óvoda előtere, igazi ünnepi hangulatot árasztott. A gyerekek nagy izgalommal és igen titokzatosan készültek a karácsonyi ünnepségre, így mi szülők is kíváncsian vártuk a nagy napot. A gyerekek határtalan lelkesedéssel, örömmel előadott, nagyon tartalmas és hangulatos műsora felejthetetlen élmény volt. Az előadás végeztével mi szülők meghatottan vettük át gyermekeinktől az általuk titokban készített ajándékot, amelyek a karácsonyfák fő díszeiként az otthoni ünnepet is szebbé tették. Nagyon jól sikerült program volt, igazi ráhangolódás a közelgő családi ünnepre. Természetesen köszönet illeti az óvónőket (Magdi és Ildikó), akik lelkesedésükkel, szeretetükkel lehetővé tették, hogy gyermekeink ilyen varázslatos élményben részesítsenek minket szülőket.”

Földessy Katalin dr

 

Karácsonyi ünnepség a Maci csoportban

2014. Karácsony

Elmúlt a beszoktatás ideje és egy összeszokott kis csoport bontakozik ki a szülői és nevelői szemek előtt.

Már hetek óta készült a Maci csoport apraja nagyja az ünnepre. Tanulták a verseket, dalokat, koreográfiát. Györgyi és Csilla 6 verset és 7 dalt tanított meg a gyerekeknek a karácsonyi ünnepségre. Sütöttek mézeskalácsot és készültek a kézműves foglalkozáson a meglepetések.

Elérkezett a „nagy nap”, kora délután mire megérkeztünk az óvodába, nagy volt a sürgés-forgás, kézzelfogható volt az izgalom. A csoport szoba teljes díszben, a gyerekek és az óvónők ünnepi hangulatban. Félkörívben felsorakoztak a Macik és egyszer csak felcsendült az első ének, szívet melengető volt látni és hallgatni őket. Györgyi keze alatt megszólalt a hegedű a gyerekek pedig csengettyűkkel kísérték a dalokat. Az ünnepség után a saját készítésű ajándékaikkal köszöntöttek minket.

Az előadással az a számunkra láthatatlan négy hónap öltött testet, ami az elválás és beszoktatástól a karácsonyi szereplésig vezetett. Az a sok szeretet, gondoskodás, tanítás és türelem köszönt vissza, amit Enikő néninek, Csillának és Györgyinek ezúton is szeretnénk megköszönni.

Megható és bensőséges ünnep volt sok ügyes Macival.

Boldog karácsonyt Mindenkinek!

 

Szülők színházi előadása a Virágárok oviban

2014. november

Lelkes szülők maroknyi csapata elhatározta, hogy az óvodai programokat színházi előadásokkal színesítik, melyekben a darab átírásától a díszletek tervezésén és elkészítésén át a rendezést és előadást is maguk vállalják. A darabokat a szervező, Kigyóssy Ági „néni” a jelentkezők létszámától és karakterétől függően választja ki és írja át az óvodaszínpadra.  Repertoárjukra került a  Csupaháj, Málészáj, a Jön a Mikulás, az idén pedig az Aranyszőrű bárány meséjét láthatták a kis óvodások.  Az idei díszletek hatalmas lepedőkre festett zsinóron mozgatott képek voltak, szülők és nagyszülők saját kezű aprólékos munkája, melyeken érzékletesen jelenítették meg az egyes jelenetek hátterét. A kis óvodások nagyon lelkesek és hálásak a produkciókért, és maguk is szívesen bekapcsolódnak az előadásba kisebb szerepekben. A próbák is rendkívül jó hangulatban telnek, a szereplők már alig várják a következő alkalmat, hogy új darabot tanulhassanak.

Ez a remek kezdeményezés is hozzájárul a Virágárok Óvoda remek, családias hangulatához, reméljük még sokáig élvezhetjük az amatőr színházi előadásokat. 

Márton-napi szülők színháza

2014. november

A budapesti Virág árok óvoda 2014. novemberében negyedik alkalommal szervezte és rendezte meg a már hagyományosnak mondható Márton-napi "szülők színházát” a gyerekeknek.

Az óvónők lelkes segítségével és közreműködésével szeretetteljes készülődés és „próbafolyamat” előzte meg a legkisebbek meglepetését. Az utolsó pillanatig sikerült titokban tartani, hogy milyen mese lesz majd látható a szülők előadásában, és azt is, melyik kisgyereket éri az a meglepetés, hogy édesanyját vagy édesapját láthatja a mese szereplői között. Elmondhatatlan élmény, mikor meglátjuk csemeténk szemében a felismerést és a büszkeséget, mikor felfedezi a meseelőadásban valamelyik, vagy akár mindkét szülőjét. Minden szülő-társamnak teljes szívemből kívánom, hogy tapasztalja meg ezt az élményt, melyről hiszem, hogy mind a gyerekben, mind a szülőben örök emlék marad, és meggyőződésem, hogy még szorosabbá fűzi a szülő-gyermek köteléket.