Aktuális természetismeret

 

FÖLD NAPJA

 

A nap elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot. 40 év alatt elérte, hogy világszerte ezernél több szervezet vesz rész a Föld napja programjainak lebonyolításában. A mozgalom jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. Évente több száz országban kerülnek megrendezésre környezetvédelmi programok a Föld napjának alkalmából.

 

Mit tehetsz a környezet védelmének érdekében? Ültess fát, takarékoskodj a vízzel és az árammal, szelektáld a hulladékot, pattanj bringára autózás helyett... Számtalan módon segíthetsz!

 

FÖLD NAPJA: ÁPRILIS 22.

 

 

 

ARANYESŐ, ARANYÁG, VAGY NETÁN ARANYVESSZŐ?

Az aranysárga virágú bokor a tavasz egyik jelképe; amikor sárgába borul a kertek alja, akkor mindannyian tudjuk, hogy itt a jó idő – na és persze a tavaszi esőzések.

 Gyerekkorunkban sokan azt tanultuk, hogy aranyesőnek hívják ezt a növényt, csakhogy botanikailag ennek a virágzó bokornak a neve

ARANYVESSZŐ VAGY ARANYFA.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aranyfa

Ez a cserje az olajfafélék családjába tartozik, míg az

ARANYESŐ pillangósvirágú növény. Amit leginkább tudni érdemes az aranyesőről, hogy MINDEN RÉSZE MÉRGEZŐ, KÜLÖNÖSEN A TERMÉSE!!!

Nevezik sárga akácnak is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aranyes%C5%91

 Létezik még egy ARANYVESSZŐ nevű faj is, egy, az őszirózsafélék családjába tartozó virágos évelő növény, amellyel gaz és dísznövény formájában is találkozhatunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magas_aranyvessz%C5%91

 

NE TÉVESSZÜK ÖSSZE A MEDVEHAGYMÁT A GYÖNGYVIRÁGGAL!

https://nlc.hu/gasztro/20150330/medvehagyma-gyongyvirag-kulonbseg/

A medvehagyma

 • A benne található anyagoknak köszönhetően antioxidáns hatású, fogyasztásával csökkenthető a rákkockázat, illetve a keringési rendszert érintő megbetegedések kialakulásának esélye.
 • Emellett antibakteriális hatású, elpusztítja a káros baktériumokat, segít megszüntetni a puffadást, megőrzi a bélflóra egészségét.
 • Leveleit tavasszal, a virágzás előtt kell szedni, és frissen használni fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül.
 • A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.
 • Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

A gyöngyvirág

 • Rendkívül mérgező növény!!! szívglikozidjai, szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak.
 • Közepes mennyiségben fogyasztása halálhoz vezet.
  Külsőleg ízületi bántalmak ellen használják, más anyagai szívgyógyszerek.
 • Mivel levele, gyöktörzse és virága is 38 féle szívre ható glikozidot tartalmaz
 • Gyöngyvirágmérgezést a növény minden része, még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat.